Jancsa Jani

Eljutottunk a híres dunabogdányi pisztrángoshoz

2015. április 20. Jancsa Jani

Ha már a hétvégén olyan szép időnk volt, mi is kocsiba pattantunk, és rettentő sok dugón keresztül kiverekedtük magunkat a híres Siesta Caféba Dunabogdányba.

2015-04-11_13_44_12-1.jpg

Az út relatíve egyszerű volt, ki a városból a budai oldalon észak felé, majd a 11-esen lecsapatni, ahol csupán csak két helyen volt érthetetlen belassulás. Protipp, hogy érdemes előre helyet foglalni, ami lehet akár aznap nyitáskor, azaz 11-kor is telefonon, mivel ha csak betoppanunk, jó esély van arra, hogy nem fogunk tudni leülni, csupán 30-45 perc múlva, az meg kinek kell.

2015-04-11_13_43_49.jpg

Rendeltünk egy jó vargányalevest, meg egy halászlevet, valamint egy kakukkfüves, és a híres pestos pisztrángot. Olyan 20 perc múlva meg is jöttek a pisztrángok, ami azért volt fura, mivel a levesek még sehol nem voltak. Nyilván, amikor ezt jeleztük, jófejek voltak, és mondták, hogy bocsi, ha kérjük utána, akkor nem számolják fel, ami tök jó, de én azért szívesen megkóstoltam volna, mivel utána már degesz volt.

2015-04-11_13_43_56.jpg

Ezzel el is mondtam, hogy bizony a darabonként kb. 40 dekás pisztráng elég laktató, mellé lehet kérni krumplit is, de mi csak az öntetes salátával nyomultunk, az is bőven elég volt, ráadásul ananásszal is tuningolva kaptuk. A halnak elég kicsi részét viszi el a szálka, annak is javarésze megsült. A bőre mennyeien ropog, a húsa ízletes, a kakukkfű nekem annyira nem jött be, de a pesto kellemes volt, noha lehetett volna egy kicsit olajosabb is.

2015-04-11_13_43_26.jpg

A végére a hal feje kivételével minden elfogyott, szóval az ár/érték arány kiváló volt. Így, hogy a levest végül nem bírtuk már megenni a számla két limonádéval, jattal összesen 8 rongyra rúgott kettőnknek, ami nem olcsó, ellenben minőségi és egészséges ételeket jelentett, így egyszer tuti megéri kimenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsajani.blog.hu/api/trackback/id/tr498835604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pizzaszeletvágó 2015.04.24. 20:19:54

Kedves Jani!
Ha nem bánod, nekem nagyon nem tetszik ez a dunabogdányi pisztráng. Több bajom van vele.
1. A kakukkfű, vagy bármilyen más zöldfűszer szárazra sütve a halon szerintem tévedés. Fiatalos lendülettel be lehet falni, de az ember nem tudja, hogy a szálka szúrja a száját vagy a kakukkfű.
2. A saláta. Teljesen felismerhető, hogy a zacskós, Tescoban így készen kapható Eisberg salátáról van szó. Nem gasztronómiai élmény és nem is dicséri a helyet.
3. Jól látom, hogy még paprikás lisztben is megforgatták szerencsétlen jobb sorsra érdemes állatot?

Ha igazán érezni akarod a különbséget, látogasd meg Szilvásváradon a Lovas éttermet és kérj egy roston sült pisztrángot kerti salátával. Meg fogsz lepődni. (talán még várj egy hónapot vele, hogy tényleg a kerti idény levelek legyenek a tökéletesre sütött hal mellett)
Semmi közöm az étteremhez, nem reklám.

A fickó 2015.05.01. 09:31:01

@pizzaszeletvágó: Egyet értek veled, nagy halrajongó vagyok, 15 évig horgásztam is. Nem szerencsés, amiket mostanában művelnek ezzel szegény pisztránggal - mondhatnám azt is, hogy mindent elkövetnek, hogy ne lehessen érezni az igazi ízét és ne lehessen kiszálkázni. 48 fok fölött megváltozik a hús íze, lemezeire hullik és elkezd kiszáradni. Van ahol bő zsiradékban 5 percig sütik, a víz felforr a sejtekben, brr. Egészséges mivolta exponenciálisan csökken. Nekem egyszer a mandulámba állt egy szálka, pedig direkt kértem, hogy ne süssék szarrá. A pisztráng bőre nagyon vékony, sütés után gyorsan átnedvesedik, nem ropog. Ha ropog, akkor a húsa is száraz, tapadós, íztelen - ezért fűszerezik agresszíven. Ha jól van megsütve a hús leválik a szálkákról. Erre találták ki a halkést. Én, ha egyben sütöm, belülről szálkátlanítom (gerincet és az apró oldalszálkákat szinte egyben ki lehet venni) majd hasüregbe kevés friss zöld fűszer és vaj kerül. Lisztbe mártom és oldalanként 2-3 percig (méretfüggő) sütöm tisztított vajban, bőrét lehúzom, tányérra fordítom másik feléről is lehúzom a bőrt és a halat melegen tartom. A bőrt visszatéve a zsiradékba ropogósra sütöm (ilyenkor már tényleg az is marad). A tökéletes állagú szaftos halat mártással és a ropogós bőrével tálalom.