Jancsa Jani

Gyros + pizza = GRizza!

2015. május 11. Jancsa Jani

A Gyradikoban mostanában elég erősen rámentek a termékfejlesztésre street food téren, először volt ugye a burger, most jött a pizza, hamarosan pedig lesz még valami, ami akkora pofont fog adni, hogy a nyárs adja a másikat. Addig is viszont nézzük a tavasz végének a slágerét, a GRizzát.

2015-05-04_18_17_04.jpg

A GR lehet gyrosz, lehet GöRög, mindenesetre az biztos, hogy ha valaha is ettetek gyrosos pizzát, azt rohadt gyorsan felejtsétek el, mert ez más. Nagyon más.

2015-05-04_18_17_08.jpg

A Gyradiko Estia teraszán ültünk le kóstolni, ami már magában is egy nagyon hangulatos kis hely: ugye Újlipótváros, körülötte panel, meg egyéb házak, ellenben zöld is akad dögivel, és az étterem pedig egy tipikus, földszintes, amiben például nem egyszer szupermarketek szoktak lenni. Nos, itt egy görög étterem van, csakúgy, mint Pünkösdfürdőnél. Meg GRizza. Csak, hogy még egyszer elmondjam.

2015-05-04_18_25_53.jpg

Az alapja az egésznek egy tejszínnel készült tészta, ami ezáltal ugyan vékony, de nem szakad ketté a kezedben, van tartása, de nem papírszerű, széthullós. A széle ráadásul ropogós, őrületesen finom, nem is tudom, mikor ettem utoljára ilyen jót, teljesen más, mint a klasszik tészták. Igen sok különböző verzió van (lesz), nekem sikerült végigkóstolni az összeset, úgyhogy mondom, figyeljetek: kérhető tzatzikis és kecskesajtos alappal (ez utóbbit ha menőzni akartok, tirokafterinek mondjátok), valamint van házi paradicsomos is. Erre a feltét pedig lehet vagy gyroshúsos, vagy pedig pastramis. Megmagyarázom.

2015-05-04_18_29_02.jpg

Mindegyik ízkombináció más-más rajongótábort szólít meg. A házi pariszószos leginkább a klasszikusokra bazíroz, a tzatzikis kellemes, selymes ízű, a tirokafteris pedig a leginkább markáns, nekem pont ezért ez utóbbi jött be a legjobban. A pizzán van még egy kevés lilahagyma, Görögországból importált paprika, valamint sertés gyroshús.

2015-05-04_18_30_27_hdr.jpg

A pastrami viszont sokkal érdekesebb. Jelen pillanatban ami pastramit itthon kapni, az a New Yorkból elterjedt fajta. Nos, ami itt van, az teljesen más. Egyrészt ez a verzió az "eredeti", ha lehet ilyet mondani, és marha, avagy teve(!)húsból készül (itt marhahátszín volt, mert a teve brutál drága). A metódus a következő: a napon kiszárítják, majd egy vastag fűszerkéregbe vonják, és újfent mehet a napra. Mutatom, hogy néz ki magában.

2015-05-04_18_36_06_hdr.jpg

Nézzétek, hát nem gyönyörű? De.

2015-05-04_18_36_13.jpg

Elképesztően mély, és karakteres íze van, és amikor ez találkozott a kecskesajtos alappal, ott hirtelen teleportáltam, és valahol a közel-keleten éreztem magamat. Őrületesen aromás ízvilág, pontosan passzolnak egymáshoz, ha bevállaljátok, mindenképp ezt kérjétek.

2015-05-04_18_50_42.jpg

Én is bevállaltam még valamit, a végére jött az extra csípős Heraklész pizza, mely szószába tréfából került egy kevés 10 millió Scoville-es szósz, meg ment rá csiliolajban lepirított csilipaprika, meg ez, meg az, de csak úgy, hogy ne egy agyatlan gyilkosság legyen, hanem egy előre tudatosan kitervelt orvlövészet, melyben a pizza elfogyasztója saját magát fogja a célkeresztbe.

2015-05-04_18_52_21.jpg

Ahogy az a képen is látszik, ez egy kisebb méret, de ez is elég volt. Az első két falat még békés, de utána jön a fejlövés, gyilkos csípősség, viszont mindemellett az ízek is totálisan jelen voltak, és úgy kellett magamat lefogni, hogy ne egyek többet, mert tudtam, hogy nem lenne jó vége. Másnap meg végképp.

2015-05-04_19_03_18.jpg

A GRizzát, ahogy láthattuk is, rengetegféleképpen lehet kérni és fogyasztani, és azt ajánlom, hogy ti is tegyétek, mert itt valami olyan született, amire nagyon még nem volt példa. Teraszra fel, és élvezzétek az ízeket - a csípőssel pedig óvatosan!

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsajani.blog.hu/api/trackback/id/tr988835600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leone_510 2015.05.12. 08:46:24

csillagos ötös