Gasztroblog - újratöltve!

Jancsa Jani

Töltött káposzta télire - egy kicsit másképp!

2021. január 28. - Jancsa Jani

Bár engem javarészt mindenki a street food kajáimról ismer, most szeretnék mutatni egy nagy klasszikust, de talán egy kicsit különlegesebb tálalásban!

És, hogy mitől különleges? Kerül bele marha, háromféleképpen (a sertés helyett), valamint árpa is rizs helyett - mutatom speciálba, pontokba szedve, azaz következzen a RECEPT!

1) 100 gramm árpát egy éjszakára beáztatunk (6-8 óra), majd megfőzzük, hogy puha legyen (30 perc tuti volt, én itt nem szórakoztam, kétszerannyi vízben hadd ússzon az istenadta!)

2) Marha először: volt még egy kis, olyan 1 kg száraz érlelésű Hortobágy Angus hátszín, darálva, ebbe kevertem a következő fűszereket ízlés szerint: só, bors, pirospaprika, tárkony, őrölt babérlevél, őrölt kömény - majd alaposan összegyúrtam. A leszűrt, főtt árpát is belekevertem, még szép!

3) A savanyú káposztát, illetve a savanyított káposztafej leveleit átmostam, és utóbbiakba betöltöttem az árpás húskeveréket a "közepébe pakol-hengerget-betűr" metódussal.

4) Kamadóba begyújt (vagy bármilyen grillre, vagy simán csak a tűzhelyen is jó!)

5) Marha másodszor: az öntöttvas lábosba tettem egy jó adag, szintén Hortobágy Angus marhazsírt, majd ezen megfuttattam 2 fej vöröshagymát, 2-3 gerezd fokhagymát, sóztam, borsoztam

6) Marha harmadszor: egy szál (szintén a fentebbiek közül való) Angus marhakolbászt felkarikáztam, és ezt is a zsírra dobtam, valamint egy kevés petrezselymet is tettem rá, végül pirospaprikát is. Nem égett meg, tűzkontroll volt. Igen, ez alapján akár lecsó kezdete is lehetne, de nem az.

7) Cseresznyefa csonk, 2-3 darab, a tűz mellé.

8) Ráöntöttem a savanyú káposztát a hagymás-kolbászos alapra, és alaposan elkevertem.

9) A lábos egyik oldalába mentek állítva a földikutya-torzó kinézetű töltelékek, majd sok meló nem volt, a dóm hőmérséklete olyan 170-200 fok közé állt be, és 70-90 percig ment a főlés. Nem fedtem le, a grill teteje hadd verje vissza a hőt.

A végeredmény: ízes, állagban kicsit tömör, de nagyon jó töltelék, és picit füstös, kolbászos aprókáposzta alap lett a vége - bár eltér az unalomig ismételt klasszikustól, azt gondolom, pont ezért érdemes lehet kipróbálni!

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsajani.blog.hu/api/trackback/id/16406690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nincs1agy 2021.01.30. 13:00:34

Hát ez marha jó lett.:D

totii 2021.01.30. 13:00:40

Eléggé zavaró, hogy a 4-5-6-7. pontnál a kép és a szöveg különválik, a 8.-nál visszatér a felül szöveg-alul kép megoldás.
A végeredményt tálalva is megnéztem volna.

nincs1agy 2021.01.30. 13:46:06

No ez az igazi biodóm..:D

Raven! 2021.02.09. 15:10:21

Es ugy mindent ontunk bele erzessel? Vagy a 100g arpa melle a tobbit az ember agya automatikusan tudja? 4,5 kg marha, 13 fej kaposzta??? Az etel jol nez ki, de ilyen semmirekello receptet/leirast meg eletemben nem lattam... fel kilo so eleg lesz???

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2021.02.09. 15:11:56

@Raven!: benne van a postban h 1 kg marha, hozzá egy fej káposzta, egy szál kolbász, stb. A fűszereknél valóban merészkedtem azt írni, hogy ízlés szerint, de akkor a te kedvedért: mindenből menjen egy teáskanál, fél kiló sót személy szerint nem ajánlok :D

Raven! 2024.01.23. 09:56:53

Az elozo hozzaszolasom elet elveve, nagyon finom, elvezheto kaja lett belole, 2szer megfoztem mar, igaz, hogy en egy kicsit bovebb level, egy kis chopped paradicsommal, az alapot ketteszedem es a tetejet is befedem, de maga az izvilag nagyon franko!!

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

süti beállítások módosítása