Bár engem javarészt mindenki a street food kajáimról ismer, most szeretnék mutatni egy nagy klasszikust, de talán egy kicsit különlegesebb tálalásban!
És, hogy mitől különleges? Kerül bele marha, háromféleképpen (a sertés helyett), valamint árpa is rizs helyett - mutatom speciálba, pontokba szedve, azaz következzen a RECEPT!
1) 100 gramm árpát egy éjszakára beáztatunk (6-8 óra), majd megfőzzük, hogy puha legyen (30 perc tuti volt, én itt nem szórakoztam, kétszerannyi vízben hadd ússzon az istenadta!)
2) Marha először: volt még egy kis, olyan 1 kg száraz érlelésű Hortobágy Angus hátszín, darálva, ebbe kevertem a következő fűszereket ízlés szerint: só, bors, pirospaprika, tárkony, őrölt babérlevél, őrölt kömény - majd alaposan összegyúrtam. A leszűrt, főtt árpát is belekevertem, még szép!
3) A savanyú káposztát, illetve a savanyított káposztafej leveleit átmostam, és utóbbiakba betöltöttem az árpás húskeveréket a "közepébe pakol-hengerget-betűr" metódussal.
4) Kamadóba begyújt (vagy bármilyen grillre, vagy simán csak a tűzhelyen is jó!)
5) Marha másodszor: az öntöttvas lábosba tettem egy jó adag, szintén Hortobágy Angus marhazsírt, majd ezen megfuttattam 2 fej vöröshagymát, 2-3 gerezd fokhagymát, sóztam, borsoztam
6) Marha harmadszor: egy szál (szintén a fentebbiek közül való) Angus marhakolbászt felkarikáztam, és ezt is a zsírra dobtam, valamint egy kevés petrezselymet is tettem rá, végül pirospaprikát is. Nem égett meg, tűzkontroll volt. Igen, ez alapján akár lecsó kezdete is lehetne, de nem az.
7) Cseresznyefa csonk, 2-3 darab, a tűz mellé.
8) Ráöntöttem a savanyú káposztát a hagymás-kolbászos alapra, és alaposan elkevertem.
9) A lábos egyik oldalába mentek állítva a földikutya-torzó kinézetű töltelékek, majd sok meló nem volt, a dóm hőmérséklete olyan 170-200 fok közé állt be, és 70-90 percig ment a főlés. Nem fedtem le, a grill teteje hadd verje vissza a hőt.
A végeredmény: ízes, állagban kicsit tömör, de nagyon jó töltelék, és picit füstös, kolbászos aprókáposzta alap lett a vége - bár eltér az unalomig ismételt klasszikustól, azt gondolom, pont ezért érdemes lehet kipróbálni!