Gasztroblog - újratöltve!

Jancsa Jani

Miznon: közel-keleti ízek Bécs belvárosában!

2024. február 26. - Jancsa Jani

Itt Magyarországon ha zsebes pitáról van szó, akkor bizony a körúti “gyros” jut elsőnek eszünkbe, ami azért több ponton is kérdéseket vet fel. Bécsben viszont van egy hely, ami vad mediterrán ízeket pakol elénk - nem is akárhogy!

2023-11-25_12_47_30.jpg

A hely Bécs első kerületében található, közel a Szent István katedrálishoz, és ezáltal a belvároshoz is. Arra érdemes figyelni, hogy nincs asztalfoglalás, szóval annak, aki időben érkezik, tuti lesz hely, de simán kialakulhat némi sorbanállás - vagy az is, hogy a kvázi “séfasztalhoz”, azaz a pulthoz kapunk helyet, ami szerintem a legjobb, ami történhet velünk.

2023-11-25_12_29_14.webp

A Miznon egy nemzetközi lánc, amelynek első étterme 2011-ben nyílt Tel-Avivban, Eyal Shani séf által. Azóta van éttermük Párizsban, New Yorkban, Londonban, Szingapúrban, Melbourne-ben, és bizony, Bécsben is.

2023-11-25_13_32_38.webp

A nemzetközi hírnév bizony itt is utolért, ugyanis érkezés után egy perccel már felismert Marci, a hely vezetője, szóval ha arra jártok, nyugodtan köszönjetek neki egy hatalmasat magyarul. A rendelés fast casual rendszerben a pultnál történik, itt is fizetünk, az ételeket viszont felszolgálják nekünk, bárhol is üljünk a hosszúkásra nyúló étteremben.

2023-11-25_12_31_34.webp

A kínálat ugye a frissen és házilag készülő pitába töltött álmok mellett zöldségköreteket is tartalmaz. Fontos tudni, hogy a mostanában elharapozó (no pun intended) egybesülő karfiolt trendet, ha minden igaz, a séf kezdte, így nem is volt kérdés, hogy ebből is rendelünk - de menjünk szépen sorban!

2023-11-25_12_33_37.webp

Kezdésnek jött a már említett pita, hozzá pedig egy kis olívaolajos-zöldséges mix, meg tahini tunkolásképpen. Ezzel már itt vigyázni kellett, hogy ne egye az ember túl magát belőle, annyira jó volt. A pita tényleg a legjobbak közül való, amit volt szerencsém kóstolni, az alapanyagok frissek, az ízek vibrálnak - csakúgy, mint a hangulat a helyszínen, és a konyhában is, az elképesztően kedves és közvetlen Kevin séf által.

2023-11-25_12_46_58.webp

Következő fogásunk az elgázolt burgonya (Run Over potato) nevet viselte, és pontosan így is történhetett ez a csak pozitív élményeket hordozó konyhai baleset. A főtt krumpli sütőpapír között volt szétnyomva (a la a szintén nagyot futó smashed potato jeligére), hozzá creme fraiche-sel (tejföl felszintezve), fokhagymával, és kaporral. Ez a fogás is már magában el tudhat telíteni, kellemesen, de nem túlzóan testes, ízes, kerek.

Még mindig maradunk a zöldségeknél - egyrészt megjött a főtt, majd grillezett karfiol, ami egyedül is el tudta volna vinni a show-t, annyira jó volt, csak magában is. Érkezett még egy édesburgonya is, szintén créme fraiche-sel, valamint egy szétszedett, grillezett karfiol, tahinivel, paradicsommal és újhagymával keverve - őszinte, egyszerű, minőségi darab volt mind.

2023-11-25_12_47_41.webp

Két pitát rendeltünk, az egyik az ‘Amburger nevet viselte (igen, azért), a másik pedig a Báránykebab volt. Az előbbibe került egy vékonyra lapított marhahúspogácsa, aioli és savanyú uborka. Az utóbbi meglepő módon bárányból készült, zöldfűszerekkel (benne, és frissen is), öntetekkel, valamint kaporral és lilahagymával.

2023-11-25_12_47_47.webp

Mindkettő brutálisan jó ízélményt biztosított, a belevalókat ott előttünk készítették a la minute, és minden falaton érződött a közel-keleti konyha minden egyes pozitívuma. Ízletes grillezett húsok, szaftos, már-már túlontúl folyós állagok, ízek - nem is tudom ezt már tovább fokozni.

2023-11-25_12_48_21.webp

A séf valamiért úgy gondolta, hogy még fér belénk, így egy bazinagy desszerttál került még összeállításra, rajta egy kevés Malabival (ez egy tejpuding jellegű desszert), Nutellás sült banánnal és csokimousse-szal. Itt már konkrétan a szemünk ugrott ki a helyéről, de olyan szinten zseniálisan finom volt, hogy úgy voltunk vele, egy életünk egy halálunk, de ebből mi most bezabálunk.

2023-11-25_13_18_36.webp

A Miznon egy fantasztikus, vibráló, zseniális hangulattal és ételekkel rendelkező hely, ami igazából párját ritkítja. Ha azt szoktuk mondani, hogy a bécsi Five Guys-ért érdemes kimenni, akkor bizony most lett mellé még egy hely, mert ez bizony masszívan megéri a látogatást. Kötelezően ajánlott!

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsajani.blog.hu/api/trackback/id/tr7518340141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Puller István 2024.02.27. 15:35:55

"(...) a körúti “gyros” jut elsőnek eszünkbe, ami azért több ponton is kérdéseket vet fel." Apró helyesbítés: a körúti gyrost hullarészeg fogyasztókon kívül még soha senki nem kóstolta, akik számára azonban - kérdések felvetése helyett - kizárólag válaszokkal, megerősítésekkel és megoldásokkal szolgált. Üdvözlettel.
süti beállítások módosítása