Itt Magyarországon ha zsebes pitáról van szó, akkor bizony a körúti “gyros” jut elsőnek eszünkbe, ami azért több ponton is kérdéseket vet fel. Bécsben viszont van egy hely, ami vad mediterrán ízeket pakol elénk - nem is akárhogy!
A hely Bécs első kerületében található, közel a Szent István katedrálishoz, és ezáltal a belvároshoz is. Arra érdemes figyelni, hogy nincs asztalfoglalás, szóval annak, aki időben érkezik, tuti lesz hely, de simán kialakulhat némi sorbanállás - vagy az is, hogy a kvázi “séfasztalhoz”, azaz a pulthoz kapunk helyet, ami szerintem a legjobb, ami történhet velünk.
A Miznon egy nemzetközi lánc, amelynek első étterme 2011-ben nyílt Tel-Avivban, Eyal Shani séf által. Azóta van éttermük Párizsban, New Yorkban, Londonban, Szingapúrban, Melbourne-ben, és bizony, Bécsben is.
A nemzetközi hírnév bizony itt is utolért, ugyanis érkezés után egy perccel már felismert Marci, a hely vezetője, szóval ha arra jártok, nyugodtan köszönjetek neki egy hatalmasat magyarul. A rendelés fast casual rendszerben a pultnál történik, itt is fizetünk, az ételeket viszont felszolgálják nekünk, bárhol is üljünk a hosszúkásra nyúló étteremben.
A kínálat ugye a frissen és házilag készülő pitába töltött álmok mellett zöldségköreteket is tartalmaz. Fontos tudni, hogy a mostanában elharapozó (no pun intended) egybesülő karfiolt trendet, ha minden igaz, a séf kezdte, így nem is volt kérdés, hogy ebből is rendelünk - de menjünk szépen sorban!
Kezdésnek jött a már említett pita, hozzá pedig egy kis olívaolajos-zöldséges mix, meg tahini tunkolásképpen. Ezzel már itt vigyázni kellett, hogy ne egye az ember túl magát belőle, annyira jó volt. A pita tényleg a legjobbak közül való, amit volt szerencsém kóstolni, az alapanyagok frissek, az ízek vibrálnak - csakúgy, mint a hangulat a helyszínen, és a konyhában is, az elképesztően kedves és közvetlen Kevin séf által.
Következő fogásunk az elgázolt burgonya (Run Over potato) nevet viselte, és pontosan így is történhetett ez a csak pozitív élményeket hordozó konyhai baleset. A főtt krumpli sütőpapír között volt szétnyomva (a la a szintén nagyot futó smashed potato jeligére), hozzá creme fraiche-sel (tejföl felszintezve), fokhagymával, és kaporral. Ez a fogás is már magában el tudhat telíteni, kellemesen, de nem túlzóan testes, ízes, kerek.
Még mindig maradunk a zöldségeknél - egyrészt megjött a főtt, majd grillezett karfiol, ami egyedül is el tudta volna vinni a show-t, annyira jó volt, csak magában is. Érkezett még egy édesburgonya is, szintén créme fraiche-sel, valamint egy szétszedett, grillezett karfiol, tahinivel, paradicsommal és újhagymával keverve - őszinte, egyszerű, minőségi darab volt mind.
Két pitát rendeltünk, az egyik az ‘Amburger nevet viselte (igen, azért), a másik pedig a Báránykebab volt. Az előbbibe került egy vékonyra lapított marhahúspogácsa, aioli és savanyú uborka. Az utóbbi meglepő módon bárányból készült, zöldfűszerekkel (benne, és frissen is), öntetekkel, valamint kaporral és lilahagymával.
Mindkettő brutálisan jó ízélményt biztosított, a belevalókat ott előttünk készítették a la minute, és minden falaton érződött a közel-keleti konyha minden egyes pozitívuma. Ízletes grillezett húsok, szaftos, már-már túlontúl folyós állagok, ízek - nem is tudom ezt már tovább fokozni.
A séf valamiért úgy gondolta, hogy még fér belénk, így egy bazinagy desszerttál került még összeállításra, rajta egy kevés Malabival (ez egy tejpuding jellegű desszert), Nutellás sült banánnal és csokimousse-szal. Itt már konkrétan a szemünk ugrott ki a helyéről, de olyan szinten zseniálisan finom volt, hogy úgy voltunk vele, egy életünk egy halálunk, de ebből mi most bezabálunk.
A Miznon egy fantasztikus, vibráló, zseniális hangulattal és ételekkel rendelkező hely, ami igazából párját ritkítja. Ha azt szoktuk mondani, hogy a bécsi Five Guys-ért érdemes kimenni, akkor bizony most lett mellé még egy hely, mert ez bizony masszívan megéri a látogatást. Kötelezően ajánlott!