Gasztroblog - újratöltve!

Jancsa Jani

Innovatív, izgalmas ízek - Mák Restaurant

2024. március 22. - Jancsa Jani

Vannak olyan éttermek a kis listámon, amelyekre már régóta szerettem volna sort keríteni, mégis valamiért még nem sikerült. Most egy ilyen tételt sikerült behúznom a MÁK restaurant képében.

2024-03-20_19_58_00.jpg

Az étterem miliője nagyon kellemes, egyben kicsit minimalisztikus is, nagyobb terek, de azért kihasználtan berendezve, kicsit téglás, kicsit fás beütésekkel.

2024-03-20_18_03_34.jpg

Lassan vége az Étterem Hétnek, de ugye itt is fix menüt kínálnak. A háromfogásos az alap, és ezt lehet upgradelni 4, illetve 5 ételre. Kezdés előtti kezdő snacknek érkeztek - ezeket így most nem is lőném le, de volt köztük például pisztráng pisztrángon (bizony), illetve egy jófajta, ököruszállyal töltött, érlelt sajttal kínált gömb alakú fánk. A közös bennük, hogy mindegyik teljesen szuperül megágyazott a következőnek.

2024-03-20_18_39_49.jpg

Az ételek mellé volt bor, valamint dzsúz párosítás is - utóbbi különféle kombucha, azaz fermentált tea alapú volt, rengeteg izgalmas, és az adott tételhez passzoló alapanyagokkal még benne.

2024-03-20_18_50_59.jpg

Az első fogás a Füstölt répa, torma, bodzavirág nevet viselte - itt a répa példának okáért pürésítve került betöltésre, valamint a torma pedig egy váratlan, hideg állagú granita képében kapott helyet a tányéron. Kicsit füstös, izgalmas ízek jellemezték - a szerény répa pedig mindenképpen egy következő szintre került ezzel.

2024-03-20_19_08_26.jpg

Leves nélkül nincs étkezés - ebben a menüben legalábbis, így jött az Égetett zeller velouté, érlelt sajttal, és hajdinával. Utóbbi ropogós formában került bele, a lé csodálatosan telt volt, a zeller darabkák pedig konkrétan feltették az i-re nem is a pontot, hanem egyenesen a koronát.

2024-03-20_19_16_56.jpg

Érdekes koncepcionális kérdés, amikor a kenyér nem az étkezés elején, hanem közben érkezik (ugye a Salt-ban is valamikor a közepén jött meg, szemben mondjuk a Costessel). Jelen esetben ez egy házi, szexin kinéző perec volt, tökmagolajjal. Soha ennél rosszabb tunkolást! A perec még meleg volt, rajta kis füstölt só - imádtam minden egyes apróra tört falatkáját.

2024-03-20_19_42_13.jpg

Szürkeharcsa, sóska, cékla. Ha van rossz renoméval rendelkező étel az átlagember szemében, akkor a következő fogás ebből több alapanyagot is tartalmazott. Egyrészt a sokszor mocsárízűnek titulált harcsa, másrészt meg szerintem sokakat kiüldözött anno a világból is a sulis menza a cukrozott sóskalevessel. Nos, mondanom sem kell, hogy a sztereotípiáktól bőven távol vagyunk - a hal ízes, kellemes, omlós, rajta sárga cékla, kicsit kevésbé intenzíven, mint lila rokontól megszokhattuk. A sóskamártás pedig, kis mustármaggal kombinálva csodálatos egésszé kötötte össze az ízeket.

2024-03-20_19_57_57.jpg

Következett a főfogás, hús! Nevesül Mangalica dagadó, tavaszi hagymák, és kapor néven. Visszautalva az előző bekezdésre, a dagadó sem egy megszokott alapanyag feltétlenül, mégis itt úgy sikerült tálalni, omlosság, ízek, és minden egyéb tekintetében, hogy 5* - minimum. Benne pihent a hozzá járó körítés, rajta pedig a hagymával töltött hagymák, valamint egy jó kis zöld chips. Itt számomra el is értük az étkezés csúcsát - gondoltam ezen a ponton.

2024-03-20_20_14_27.jpg

De, következett a desszert! Dió, kakaó, feketeribizli, krémes, morzsás, ropogós állagokkal, és hát az ízek! Te jó ég! Ha az előbb azt hittem, itt a vége, akkor most még egy szinttel feljebb kapaszkodtunk, ugyanis ez a desszert fantasztikusan játszott minden egyes összetevővel - konkrétan már csak ezért megérte volna eljönni.

2024-03-20_20_26_00.jpg

Petit four-ként házi zserbó és töltött kókuszkocka érkezett, kicsiny bonbon formátumban. Ami még talán érdekes infó, hogy az ötfogásos vacsora két óra feletti idővel ért véget, szóval érdemes rá időt szentelni - de azt gondolom, ez meg is éri. A MÁK egy csodálatos gasztronómiai utazást prezentált, csupa ismerős alapanyaggal, amelyeket bőven sikerült egy következő szintre emelni, közérthető módon. Nem kérdés, hogy csak ajánlani tudom mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsajani.blog.hu/api/trackback/id/tr7018361575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekat 2024.03.23. 13:16:59

Jól néz ki minden, de az irományt az 'étterem személyében' kitétel után inkább nem olvastam el. :)
süti beállítások módosítása