Gasztroblog - újratöltve!

Jancsa Jani

Jani hétvégi nachos-tálja | Füstölgő Ászok #3

2016. július 26. - Jancsa Jani

Ahogy arról már olvashattatok, én is beszálltam a barbecue-ba, azaz a füstön sütésbe lassú tűzön. Nyilván először az alapokkal igyekszem kezdeni, de ki mondta, hogy a masszív húsok mellett nem lehet valami kis könnyed hétvégi ropogtatnivalót is készíteni? Na ugye!

2016-07-09_18_12_42.jpg

Hozzávalók:

  • 400 gr a kedvenc zacskós nachosunkból
  • 1 üveg sajtszósz
  • 300 gr reszelt sajt (nálam a mix fehér és vörös cheddar, valamint egy kis zsírosabb, füstölt sajt volt)
  • 1 konzerv bab (lehetőség szerint nem agyonízesített, de ha igen, az se gond, majd lemossuk)
  • 1 doboz tejföl
  • 1 csomag koriander
  • savanyított jalapeno
  • 1 hegyes erős

Az avokádókrémhez:

  • 2 érett avokádó
  • 1-2 paradicsom (mérettől függően)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • ½ fej lilahagyma
  • néhány szál koriander
  • ½ citrom leve

2016-07-09_18_11_49.jpg

Először a guacamole készül el: az avokádó meghámozva mehet bele az aprítóba, majd minden egyéb hozzávaló is, és a krémes állag eléréséig megcsapatjuk, majd ha kész, hűtöbe tesszük, és felhasználásig állni hagyjuk.

2016-07-09_18_15_50.jpg

2016-07-09_18_20_32.jpg

2016-07-09_18_52_06.jpg

A szmókert beröffentjük, és olyan 120-130 fokos rácshőre lövünk. Egy nagyobb grill-tálcába elkezdjük összeállítani a tálat: egy réteg nachos, rá egy kevés (ha szaftos, lemosott) bab, és sajtszósz megy bele – ez egy szint. Ha ez megvan, így folytatjuk, az én grilltálcám mérete összesen három szintet engedélyezett, így a kettes fázisba léptünk.

2016-07-09_18_54_52.jpg

2016-07-09_18_54_59.jpg

A közepén érdemes egy kis lyukat hagyni, majd elmondom miért, hintsük meg gazdagon a reszelt sajtmixszel, és a savanyított jalapeno paprikarikákkal. Ha ez megvan, akkor mehet is a cucc a szmókerbe olyan 30-45 percre – én most a hangulat fokozása érdekében még alávágtam egy kis tölgyet is füstölésnek.

2016-07-09_18_59_17.jpg

2016-07-09_18_59_24.jpg

2016-07-09_18_59_38.jpg

Az idő leteltével láthatjuk, hogy a sajt gyönyörűen megolvadt, a chips meleg és ropogós, és az egésznek pont annyira lett füstös illata, amennyire kell. Jöhet a végső ecsetvonás: a középen hagyott lyukba két jó kanál avokádókrém, néhány karika frissen szelt zöldpaprika, valamint a tejfölből is mehet rá annyi, amennyit nem szégyellünk. Apróra vágott korianderrel finalizáljuk, és rögtön lehet is enni abból az edényből, amiből elkészült!

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsajani.blog.hu/api/trackback/id/tr368913998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása